Friluftsminne i november: Åpenbaringene i fjellheimen!

Publisert: 02.11.2015 av Kulturvernforbundet
  • Skriv ut

De siste årene har det blitt meldt om rekordantall besøkende for de drøyt 500 turisthyttene i Norge. Hyttene er en viktig del av den norske kulturarven, og det finnes like mange følelser knyttet til dem som det er besøkende hver sesong.

Dersom du har lagt ut på fjelltur som varer lenger enn en dag, har du nok kjent på det: Sliten, utmattet og full av inntrykk åpenbarer målet med turen seg foran deg og du aner at tørre klær, varm ovn, mat og seng er i umiddelbar nærhet. Målet som viser seg ofte i form av en enkel stue langt fra folk og fe. Aldri har hermetisert mat, kaldt fjellvann, varmvedovn, og sovesal virket mer forlokkende enn etter en lang og slitsom dag i fjellet.
Den norske turistforening administrerer i dag over 500 turisthytter rundt om i landet. De er en viktig del av den norske kulturarven så vel som folkesjela. To av disse turisthyttene, Snøheim og Arentzbu, ble fredet av Riksantikvaren i 2009.

Snøheim med mektige Snøhetta i bakgrunnen. Foto: Jørgen Schyberg.

Snøheim med mektige Snøhetta i bakgrunnen. Foto: Jørgen Schyberg.

Snøheim
«Et lite kongesete fra folkeeventyrene, himmelhøyt oppe under Snøhettas mektige rygg.» Slik karakteriserte Halvdan Hydle, styreformann og formann i byggekomiteen, det planlagte anlegget i en artikkel i Aftenposten i 1952.
Snøheim turisthytte ble bygget som Den Norske Turistforeningens flaggskip på 1950-tallet, og ligger ved foten av Snøhetta, ca. 18 km fra Hjerkinn stasjon. Anlegget ligger på en liten åsrygg på sørsiden av Stridåtjønn, og representerer noe av det ypperste som kunne fremvises i komfort og kvalitet for Turistforeningens medlemmer på 1950-tallet.
Da Hjerkinn skytefelt ble utvidet på slutten av 1950-tallet ble Snøheim som følge av dette overtatt av Forsvaret og ikke lenger brukt som turisthytte. Dette har bidratt til at anlegget har vært gjenstand for minimale endringer, og Snøheim gir dermed et unikt tidsbilde fra en tid som gjenspeiler de nasjonale strømningene som preget landet i tiden etter andre verdenskrig. I 2007 fikk DNT tilbake Snøheim fra Forsvaret og den er bygget om til en moderne betjent turisthytte med 80 sengeplasser.

Foto: Jørgen Schyberg.

Foto: Jørgen Schyberg.

Hytta Arentzbu
Lengst inne i en av de bratte, frodige dalene i Breheimen har Turistforeningen plassert den selvbetjente hytta Arentzbu. I en liten fjelldal, 870 meter over havet, midt mellom de to mektige isbreene Harbardsbreen og Spørteggbreen, fant de en passende tomt. Arentzbu danner med sin lokasjon, inngangspunktet til Breheimen fra vest, og hytta har direkte tilgang til et imponerende fjellområde preget av isbreer og to tusen meter høye fjelltopper.
Arentzbu er en selvbetjent hytte med 20 senger. Den ble bygd i 1956 etter at DNT hadde mottatt en større pengegave fra Erik Arentz. Gaven skulle brukes til å opprette et legat til minne om faren, geologen og friluftsmannen Fredrik Arentz (1844-1914) som forsvant sporløst på tur i Jotunheimen. Tegningene til Arenzbu ble laget av Carsten Brevig, og med noen justeringer har disse tegningene blitt brukt som grunnlag for et stort antall «nye» Arentzbuer rundt om i Norge. Både eksteriør, planløsning og inventar er blitt brukt som mal og forbilde i en slik utstrekning at man kan si at Arentzbu var den første «typehytta» i DNT.

Foto: Birger Lindstad/Riksantikvaren.

Foto: Birger Lindstad/Riksantikvaren.