Friluftsminne i desember: Sportskapell

Publisert: 01.12.2015 av Kulturvernforbundet
  • Skriv ut

Sportskapell ble bygget i turområder for å gi turfolk muligheten til å kombinere søndagsturen med et besøk i kirken. Strukturen er mindre formell enn i menighetskirker, og besøkende kommer gjerne i det antrekk man bruker for turer i marka eller på fjellet.

Turer i skog og mark var kommet på moten fra siste halvdel av 1800-tallet, og snart meldte det seg et behov for et tilbud til dem som ikke ville gå glipp av gudstjenesten søndag selv om de dro på tur. Sportskapellene ble oppført i perioden mellom 1930 og 1990-tallet. Noen eies og drives av nærmeste menighet, mens andre eies av kristne ungdomsforeninger, stiftelser eller lignende grupper.

Holmenkollen kapell

Holmenkollen kapell. Foto: Chris Nyborg. CC-BY-SA.

Holmenkollen kapell. Foto: Chris Nyborg. CC-BY-SA.

Holmenkollen kapell i Oslo ble oppført i 1903 og er det eldste sportskapellet i Norge. Turisthoteller, restauranter, sanatorier og kurbad ble også bygget i dette området, og gjorde det til et populært sted å dra på søndagstur for Kristianias befolkning. Kapellet ble i starten brukt som bedehus, men senere ble det innviet til bruk for høymesse, dåp, konfirmasjon, vigsel og bisettelse. Kapellet brant ned i 1992 og ble gjenoppbygd i 1996. Sportskapellet er kongefamiliens kirke når de oppholder seg på Kongsseteren – i julehøytiden og under de tradisjonsrike Holmenkollrennene i mars.


Sportskapellet på Heia

Tverken sportskapell. Foto: Kirsten Nilsen.

Tverken sportskapell. Foto: Kirsten Nilsen.


Tverken sportskapell har lange tradisjoner med gudstjenester for turfolket. Kapellet ligger i Finnemarka tre km nord for Landfalltjern i Drammen kommune. På 1930-tallet ble det satt i gang en pengeinnsamling som gjorde det mulig å reise et kapell her, og det ble tegnet av byarkitekt Alf Bugge. 30. januar 1938 ble kirken innviet. Kapellet har 125 sitteplasser og er oppført i laftet tømmer.

Tverken sportskapell eies i fellesskap av 8 menigheter tilsluttet Den Norske Kirke (DNK) i Drammen og Lier. Her holdes gudstjenester i vår- og høstsesongen, både høymesser og lekmannsgudstjenester.

Kapellets interiør, med alterring som bærer preg av å ligge midt i Drammens skiterreng. Foto: Kirsten Nilsen.

Kapellets interiør, med alterring som bærer preg av å ligge midt i Drammens skiterreng. Foto: Kirsten Nilsen.

Kapellet har siden det ble oppført, vært et populært turmål og overnattingssted for grupper og organisasjoner tilsluttet DNK og frimenigheter i Drammen. Speidere, ungdomsforeninger og konfirmanter har brukt kapellet flittig. Beliggenheten gjør det til et flott utgangspunkt for lange turer, sommer som vinter. En egen peisestue og soverom gjør at stedet kan brukes til overnatting av foreninger og lag.

Sportskapellet på Ble

Sportskapellet på Ble. Foto: Kongsberg kirkelige fellesråd.

Sportskapellet på Ble. Foto: Kongsberg kirkelige fellesråd.

Sportskapellet på Ble ligger på Blefjell i Kongsberg kommune. I 1943 ble det satt i gang en pengeinnsamling for å bygge et sportskapell for Kongsberg, men først i 1967 ble det bestemt at det skulle ligge på Blefjell. Grunnsteinen ble lagt ned 16. august 1970 med flere hundre tilstede, og byggingen foregikk samme vinter. På sportskapellet på Ble arrangeres det sportsandakter eller gudstjenester på utvalgte søndager vår og høst, og det leies ut til weekendsamlinger.

Kilder:
Holmenkollen kapell. Lokalhistoriewiki. https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Sportskapell
Holmenkollen kapell. https://no.wikipedia.org/wiki/Holmenkollen_kapell
Tverken sportskapell. Sigrid Marie Christie og Håkon Christie. Tverken sportskapell i Norges Kirker, utgitt av NIKU og KA. http://www.norgeskirker.no/wiki/Tverken_sportskapell

Sportskapellet på Ble. no.wikipedia.org/wiki/Sportskapellet_på_Ble
Sportskapellet på Ble. http://kongsberg.kirken.no/index.php/kirkebygg/sportskapellet-pa-ble