Friluftsminne i august: Tur- og skikart

Publisert: 01.08.2015 av Kulturvernforbundet
  • Skriv ut

For å gå tur i terrenget er man avhengig av gode kart. Ganske tidlig i friluftslivets historie begynte man å lage egne kart hvor skiløyper og/eller stier var merket.

Egne turkart er gode hjelpemidler for å planlegge turer, holde seg orientert underveis og som hjelpemiddel for å huske og formidle turen senere. Turkart er gjerne mer detaljerte enn for eksempel kjørekart, med en målestokk på 1:50 000 eller 1:25 000 eller til og med 1:10 000. I tillegg til vanlig kartinformasjon inneholder turkart informasjon som er spesielt nyttig når man er på tur utenfor allfarvei: merka stier og løyper, turmål, severdigheter og serveringssteder.

Ernst Bjerknes’ "Nordmarken og Sørkedalen for Skiløbere og Turister" (bildet øverst) regnes som verdens første skikart. Kartet ble trykt ved "Den private Opmaalings Anstalt" i Kristiania, 1890.

Ernst Bjerknes’ «Nordmarken og Sørkedalen for Skiløbere og Turister» (bildet øverst) regnes som verdens første skikart. Kartet ble trykt ved «Den private Opmaalings Anstalt» i Kristiania, 1890.

Allerede i 1773 startet den første offisielle kartleggingen av Norge, mens de første turkartene kom på slutten av 1800-tallet. Kartet «Jotunfjeldene med Omgivelser» ble utgitt av Den Norske Turistforening i 1879, basert på nye oppmålinger fra NGO (Norges geografiske oppmåling). Tegningen ble utført av rittmester Hans Knagenhjelm Gill, som var fast krokør og designatør (karttegner) ved NGO. Målestokken på dette kartet var 1:150 000, og villet etter dagens standard være dårlig egnet som turkart. Ernst Bjerknes’ «Nordmarken og Sørkedalen for Skiløbere og Turister» regnes som verdens første skikart. Kartet ble trykt ved «Den private Opmaalings Anstalt» i Kristiania, 1890.
Ved bidrag fra Den Norske Turistforening utarbeidet Finn Kross i 1910 et relieff i målestokk 1:250 000, utgitt av Aschehoug. Ved hjelp av skyggelegging fikk kartet en tredimensjonal virkning. Det var godt lesbart og ble meget populært, siste opptrykk kom så sent som i 1947.

Turkart

Kartutsnitt fra kart over Jotunheimen fra 1910. © Kartverket.

Lenge var kartene i Kartverkets nasjonale kartserie «Norge 1:50 000» de eneste turkartene for folk flest. På begynnelsen av 90-tallet begynte Kartverket å utarbeide en egen turkartserie for de mest populære turområdene i Norge. Serien var basert på Norge 1:50 000, men inneholdt mye nyttig tilleggsinformasjon. Disse turkartene var basert på informasjon samlet inn av blant annet Turistforeningen (DNT), lokale turlag og historielag, Skiforeningen, lokale turistkontor og andre. I dag er mange turkart trykket på plast. Plastkartene slitesterke og tåler vær og vind, og tar ikke skade av å bli bøyd og brettet og stappet ned i sekker og lommer.
God tur!

Av Louise Brunborg-Næss